Egy vagy több fog kilazulását sok minden okozhatja. Trauma, túlzott megterhelés, elégtelen tömések, helytelenül beállított fogpótlások, de leginkább a fogágy megbetegedése vezethet foglazuláshoz.

Ha trauma érte a fogat és rövid időn belül talál fogorvosi segítséget, sínezéssel rögzíteni lehet,  ami így megmenthető. Még egy baleset következtében, a helyükről kiesett fogakat is vissza lehet ültetni, ha nem telt el 2-3 óránál több idő. Fontos, hogy a kiesett fogat a sérült nyálában, gyógyszertárban kapható fiziológiás oldatban, vagy ezek hiányában tejeben tároljuk, amíg a rendelőbe érünk.

Ami a túlzott megterhelést illeti, ha sikerül az okot ( hiányos fogazat, éjszakai csikorgatás, magas tömés, kiegyensúlyozatlan harapás, stb ) megszüntetni,  akkor a rágófunkció helyreállítása után, vagy éjszakai harapás emelő sín viselése következtében stabilizálódhatnak a fogak. Ha szükséges, az instabillá vált fogakat hozzárögzíthetjük a szomszédos stabil fogakhoz egy drótligatúra segítségével.
Fogágy betegség esetén gondos, több lépcsős szájhigiénés kezelés  ( ultrahangos depurálás, ínytasakok gyógyszeres kezelése, érdes fogfelszínek polírozása, lézerterápia, stb ) javuláshoz vezet, súlyosabb esetben parodontológus szakember által elvégzett lágyrész műtéttel, illetve csontpótlásos eljárássa ( " Emdogain-műtét " ) lehet a helyzeten javítani.
Az elvándorolt fogakat később egy óvatos fogszabályozó kezeléssel vissza lehet terelni az eredeti helyükre.