Finomhangolt mosolyok

A fogszabályozásról az általános vélekedés az, hogy elsősorban szépészeti beavatkozás. Pedig már orvosi közhely, hogy a szabálytalan fogazat a rágószerv elváltozásához is vezethet, és a hangképzést, vagyis a beszédet, sőt az egész arcmimikát befolyásolhatja.

A tudományos kutatás mára többféle módszert és fogszabályozótípust fejlesztett ki gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

A szabálytalan fogazat oka lehet genetikai, és okozhatja valamilyen diszfunkció, például ujjszopás, cumizás, esetleg különböző helytelen nyelési formák – mondja Dr. Káldy Adrienn, az Ibland Egészségügyi Szolgáltat( www.ibland.info)

és  a  BlauDent  Fogorvosi  Rendelő   ( www.blaudent.com )  doktornője.

Javasolt már 5–6 éves korban kezelni, sosincs azonban késő, felnőttkorban is nagyon jó eredményeket lehet már elérni.

A szakszerű beavatkozást a fogazatról készült röntgen és mintavétel előzi meg alapos elemzéssel együtt, a fogak legapróbb eltérésének mérésével, egészen a fokok és szögek számolgatásáig.

Ezután teszik fel magát a fogszabáloyzót – a rögzítő tappancsokat és a szabályozó ívet – az alsó, a felső  vagy mindkét fogsorra, ha kell. Felragasztása és  „működése” is fájdalommentes. Úgynevezett lágyerejű fogszabáloyzókat használnak manapság, amelyek csak kis, de folyamatos nyomással dolgoznak. Aktiválás után az állandó fogszabályozókat is „finomhangolni” kell – általában havonta –, ahogy a fogak helyzete változik.

Ma már létezik teljesen láthatatlan, a fogsort belülről követő fogszabályozó készülék is. De a költséghatékonyabb külső fogszabályozókból is elérhetők nagyon esztétikus, „szinte” láthatatlan típusok is.